Wybrane zioła i ich właściwości

Wybrane zioła i ich właściwości

Redakcja

2017-05-02

brak komentarzy

Przyprawy nadają naszym daniom cudownego smaku i smaku, wobec tego zaleca się poznać ich sekrety. po przeczytaniu tego artykułu zatrzymasz się na dłużej przy półce z przyprawami w sklepie oraz zaczniesz ich zdecydowanie częściej używać.

Wybrane zioła a także ich cechy

Bazylia – doskonale współgra z pomidorami a także czosnkiem, co powoduje, że okazuje się niezastąpionym elementem sosów pomidorowych. Łagodzi dolegliwości żołądkowe oraz pobudza metabolizm, a dodatkowo funkcjonuje rozkurczowo. Dodaje także sił. Łatwo możemy sami wyhodować ją w doniczce, by za każdym razem mieć pod dłonią świeże liście, które okazują się najbardziej aromatyczne. Jako że to łagodne zioło zaleca się podawać je pod koniec przyrządzenia jedzenia.

Oregano – współgra z bazylią oraz dopełnia smak sosów pomidorowych, lecz także nadaje się do mięs. Ma właściwości uspokajające i moczopędne, co służy w detoksykacji żołądka. Kolejnym atutem oregano okazuje się fakt, że niweluje stany zapalne a także przyspiesza leczenie zakażenia.

Kolendra – okazuje się tak samo wrażliwa jak bazylia a także ją także trzeba podawać na koniec przyszykowywania potraw. Zdecydowanie warto dorzucić ją do dań z drobiu i do ryb. Jej atutem okazuje się to, że służy przy dolegliwościach żołądkowych a także zapobiega nadmiernemu rozrostowi flory bakteryjnej w jelitach.

Tymianek – nie jest taki delikatny a także może śmiało być dodawany na początku przyszykowywania pokarmów. Wpływa dość korzystnie na nasz układ oddechowy, oraz na pracę organizmu. Nada wyjątkowego smaku daniom mięsnym i warzywom strączkowym. Polecam do dziczyzny, wołowiny, oraz do ulubionego drobiu.Rozmaryn – nada cudownego wyrazu grzybom, ale także jabłkom oraz daniom mięsnym. Zdecydowanie warto po niego sięgnąć, gdy boli nas głowa. Wspiera także zdolności pamięciowe a także posiada właściwości dezynfekujące. Nerki oraz wątroba z pewnością staną się nam wdzięczne za przyprawianie nim pokarmów.

Majeranek – swobodnie połączyć go z rozmarynem oraz tymiankiem, bo doskonale wyrównuje ich smak. Jako że teraz łatwiej o grypę, dobrze wiedzieć, że służy w walce z katarem, a dodatkowo jeszcze przyspiesza metabolizm.

Lubczyk – doskonale nadaje się do zastąpienie znanej, ale mało zdrowej maggi, bo posiada nieco korzenny a także gorzkawy smak. Analogicznie jak oregano, posiada właściwości moczopędne a także przyspiesza detoksykację żołądka.

Liście laurowe – okazują się chyba najchętniej używane do zup, mimo wszystko sam osobiście uwielbiam podawać je do pokarmów z kartoflami, a szczególnie do tzw. talarków. Nadadzą smaku sosom, ale nie zapominajmy, by wyjąć je po przygotowaniu pokarmów, bo z uwagi na poziom intensywności ich smaku mogą zdominować potrawę, a wówczas nabierze ona gorzkiego posmaku.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyZdrowe odżywianie