Wpływ dzikiej róży na zdrowie człowieka

Wpływ dzikiej róży na zdrowie człowieka

Redakcja

2016-09-30

brak komentarzy

Świeże owoce dzikiej róży oddziałują wzmacniająco. Witamina C wspiera system immunologiczny ciała przy przeziębieniach, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych i kamicy żółciowej oraz nerkowej. Dziką różę wykorzystuje się również przy nieżytach układu trawiennego, rozwolnieniach, w chorobie wrzodowej organizmu, dwunastnicy, reumatyzmie oraz poparzeniach. Zazwyczaj traktuje się ją jako główny lek przy szkorbucie. Ale to nie wszystko! Zobacz inne cechy dzikiej róży!

Dzika róża - co jeszcze?

Wyciągi z dzikiej róży poleca się paniom w czasie ciąży oraz karmienia, pacjentom i ludziom w stanach ogólnego wyczerpania oraz zmęczenia. Z owoców dzikiej róży pozyskuje się olej, bogaty w wit. E, karotenoidy, sterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wykorzystuje się go w rehabilitacji do leczenia zapaleń skóry, poparzeń oraz trudno gojących się ran.

Dzika róża przejawia także właściwości odżywcze, zmiękczające oraz wyrównujące cerę. Te cechy zawdzięcza witaminom, pektynom, aminokwasom, a szczególnie organicznym kwasom owocowym. Owe ostatnie przybliżają do rozkurczenia komórek skóry. Złuszczające oddziaływanie kwasów owocowych stosowane było w kuracji zmian trądzikowych oraz potrądzikowych skóry. Dodatkowo kwasy owe redukują przesuszenie cery wskutek pobudzenia biosyntezy ceramidów oraz rozwoju ich poziomu w naskórku.

Powstająca z beta-karotenu witamina A wraz z kwasem askorbinowym rozjaśniają cerę oraz przeciwdziałają tworzeniu się plam pigmentacyjnych. Zaś występujący w dzikiej róży kompleks witamin z grupy B jest efektywny w kuracji łojotoku cery oraz przeciwdziała porowatości skóry.

Olejek różany w kosmetologii

Ten pierwszy olejek różany został wyodrębniony z płatków róż przez arabskiego lekarza w X wieku. Kobiety wykorzystywały go do aromatyzowania ciała oraz do mycia skóry. Obecnie wiadomo, że olejek różany to mieszanka odżywczych substancji oraz olejków eterycznych. Olejek różany posiada cechy antydepresyjne, relaksacyjne oraz uśmierzające bóle głowy. Wykorzystywany zewnętrznie na cerę posiada właściwości zbliżone do pozyskiwanego z nasion dzikiej róży oleju różanego. Olejek różany działa antybakteryjnie oraz niweluje poparzenia skórne spowodowane zbyt intensywnym opalaniem słonecznym. Z początku wykorzystywano go w kosmetologii dla samego aromatu. Obecnie stosowany jest także jako element kremów oraz płynów dla skóry wrażliwej, suchej oraz zmęczonej.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowie