W jaki sposób parzy się kawę po turecku?

W jaki sposób parzy się kawę po turecku?

Redakcja

2016-11-03

brak komentarzy

O czarnym płynie parzonym po turecku mówi się coraz częściej. Wbrew powszechnemu przekonaniu jest to kawa zalewana, ale dokładnie w jaki sposób parzy się kawę po turecku? Na czym polega sekret jej doskonałego smaku? Poniżej zamieszczamy kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Wam kawowy rytuał przenieść do własnego domu. 

Kawowy rytuał

Parzenie kawy po turecku to prawdziwy rytuał, który ma na celu wydobycie charakterystycznych nut smakowych, mocy i słodyczy. Jej sekret ukryty jest w umiejętnym sposobie przygotowania oraz piance, bez której kawa po turecku straci swój smak. 

Czy wiesz, że pierwsze wzmianki o kawie pojawiły się na przełomie XV - XVI wieku w Jemenie.  Co ciekawe, do tej pory na obszarze Turcji, Bałkanach, Kaukazie czy na Środkowym Wschodzie kawa jest parzona w niemalże identyczny sposób do dnia dzisiejszego, stanowiąc tym samym element kultury i stylu życia.

W jaki sposób parzy się kawę po turecku?

Jest kilka zasad parzenia, których absolutnie powinniśmy przestrzegać. Po pierwsze, napój musimy zaparzać w specjalnie do tego przeznaczonych naczyniach - miedzianych lub metalowych tygielkach lub rondelkach. Po drugiej, musimy mieć na uwadze, ze woda do parzenia kawy musi być bardzo zimna. Wówczas w trakcie nagrzewania wydobywa się prawdziwa esencja kawy. Po trzecie, ziarna muszą być drobno zmielone, najlepiej jeżeli użyjemy do tego mocnej kawy o słodkich nutach smakowych. Po czwarte, cukier dodajemy na samym początku parzenia, albowiem słodzenie gotowego naparu może zepsuć cały efekt. Po piąte, do kawy po turecku nie dodajemy mleka ani śmietanki. Jedynym dopuszczalnym dodatkiem jest kardamon lub cynamon. 

Przepis na kawę po turecku

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób parzy się kawę po turecku. Lista składników jest krótka, lecz przyrządzenie wymaga nieco cierpliwości. Do przygotowania kawy będzie nam potrzebny miedziany tygielek, świeżo zmielona kawa, cukier, kardamon lub cynamon (opcjonalnie). Nie zapominajmy o proporcjach - jedna czubata łyżka zmielonej kawy na jedną filiżankę wody i jedna łyżeczka cukru na dwie filiżanki kawy.  

Do tygielka wsyp drobno zmieloną kawę, cukier, kardamon lub cynamon, a następnie wlej wodę i postaw na małym ogniu. Teraz jest czas na obserwowanie mieszaniny. Powinna nieco „unieść się” i na jej powierzchni powinna utworzyć się piana. Nie wolno dopuścić do zagotowania się naparu ani nie wolno go mieszać. Gdy jej poziom się uniesie, zdejmij z ognia i poczekaj aż opadnie. Czynność powtórz dwukrotnie, zaś po trzykrotnym podniesieniu się kawa jest gotowa do spożycia. 

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Forskolin 2 w promocji:
Forskolin 2
297 zł 147 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 194 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowie