Produkty rakotwórcze - od jakich składników powinniśmy stronić?

Produkty rakotwórcze - od jakich składników powinniśmy stronić?

Redakcja

2016-09-22

brak komentarzy

Jeszcze 40 lat temu idea, że jadłospis może mieć znaczenie na rozwijanie się raka, wydawała się onkologom niepojęta. Wszechobecne analizy na ten temat wykazały mimo wszystko, że to, w jaki sposób się odżywiamy, może posiadać kluczowe znaczenie w rozwoju raka. Które składniki są rakotwórcze? Z których składników diety na pewno musimy zrezygnować?

Rakotwórcze mięso

To, że konsumowanie mięsa może przybliżyć nas do rozwoju raka, wywołało czasie dyskusję na skalę światową. 22 najwybitniejszych badaczy z IARC, pochodzących z 10 państw świata, zebrało się w październiku we francuskim Lyonie, by przedstawić rezultaty własnych ustaleń. 

Wśród rakotwórczych składników, obok papierosów, azbestu i spalin z silników diesla, pojawiło się… modyfikowane mięso: wędliny oraz kiełbasy. Dr Kurt Straif z IARC, jeden z kluczowych autorów analiz, powiedział, że niebezpieczeństwo zapadnięcia na nowotwór jelita zwiększa się proporcjonalnie z ilością konsumowanego mięsa. I tak każde dodatkowe 50 gramów powiększa niebezpieczeństwo pojawienia się raka aż o 18 proc. 

„Biała” mąka rafinowana

Tak zwana „biała” mąka jest często spotykanym elementem przetworzonej żywności. Charakteryzuje wysokim indeksem glikemicznym. Jest w niej zbyt duża ilość sacharydów i konserwantów, które mogą doprowadzić do rozwoju raka. Na łamach czasopisma „Cancer Epidemiology” są zaprezentowane analizy, które dowiodły, że systematyczne spożycie rafinowanych węglowodanów przyczyniło się do wzrostu o 220 procent raka piersi u kobiet. Wysoka glikemiczność produktu zwiększa zakres cukru w krwioobiegu, co bezpośrednio nasila rozwijanie się nowotworowych komórek. 

Pomidory z puszki

Jedzenie z puszki okazuje się rakotwórcze. Kłopotem nie okazuje się żywność, która jest w nich umieszczana, ale tworzywo, którym wyścielana bywa ścianka puszki – niemalże wszystkie aluminiowe pojemniki, które dedykowane są do przechowywania jedzenia, przykładowo pomidorów, wyłożone są bisfenolem A. Niemiecki Związek ds. Środowiska i Ochrony Przyrody przedstawił w 2007 roku eksperymenty sugerujące, że bisfenol A może zwiększyć niebezpieczeństwo pojawienia się raka prostaty i raka piersi. W 2013 roku na łamach czasopisma naukowego "Proceeding", które zalicza się do amerykańskiej National Academy of Sciences, wystąpiły z kolei ustalenia naukowe z Uniwersytetu w Cincinnatti (USA), które ujawniły, że BPA tłumi w komórkach organizmu ludzkiego właściwości adiponektyny – hormonu, który stabilizuje przemianę materii człowieka oraz broni bezpośrednio przed chociażby zespołem metabolicznym, który tymczasem rzutuje na otyłość, cukrzycę, wysoki poziom cukru oraz cholesterolu w krwioobiegu. Przyczyny owe przybliżają do rozwoju raka.

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Forskolin 2 w promocji:
Forskolin 2
297 zł 147 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 148 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyZdrowieZdrowe odżywianie