Jakie jest zapotrzebowanie na sól?

Jakie jest zapotrzebowanie na sól?

Redakcja

2016-12-04

brak komentarzy

Ile gramów soli powinno pojawić się w jadłospisie człowieka? Czy pociechy muszą zredukować spożycie soli? Zobacz jakie są rekomendowane normy dziennego jedzenia sodu zależności od wieku oraz płci.

Jakie jest zapotrzebowanie na sól?

Nie ma zapotrzebowania na sól, jest zaś popyt na sód jako budulec konieczny do poprawnego działania ciała człowieka - wyjaśnia specjalista Instytutu Żywności i Żywienia, dr Anna Wojtasik.
Naturalna obecności sodu w naturalnych artykułach pochodzenia roślinnego oraz pochodzenia zwierzęcego jest mała, dostarczają one tylko ok. 10% kompletnej ilości sodu absorbowanego z dietą. Reszta 90% wywodzi się z soli dodawanej do jedzenia w trakcie jej przemysłowego przetwarzania czy też przy przygotowywaniu pokarmów w mieszkaniu oraz dosalaniu w czasie jedzenia dań.

Używane podczas przetwarzania jedzenia, posiadające sód składniki nadprogramowe (przykładowo glutaminian sodu, benzoesan sodu i in.) wnoszą nieduże ilości owego elementu. Biorąc pod uwagę, iż sól (chlorek sodu) jest zasadniczym bogactwem sodu diecie, czy też z uwagi na to, iż termin „sól” jest bardziej zrozumiałe dla kupujących niż wyznaczenie „sód”, wspominamy o soli.

Dodatkowo do celów etykietowania jedzenia, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności przyjęto termin „sól.” Rozporządzenie to wprowadza także obowiązek dawania obecności soli w artykułach.

Sól czy sód?

Dla celów znakowania jedzenia określono tzw. równoważnik soli, przyjmując, iż 1 g sodu odpowiada ok. 2,5 g soli. Dlatego obecność soli w produkcie da się prosto oszacować według wzoru:
sól (g) = sód (g) x 2,5

Tak obliczona obecność soli uwzględnia cały sód aktualny w produkcie, a zatem:
- sód z dodanej soli,
- sód w naturalny sposób występujący w surowcach,
- także wywodzący się z pozostałych źródeł, jak na przykład przykładowo posiadające sód składniki nadprogramowe, używane - zgodnie z recepturą - w czasie produkowania artykułu.

Czasem zdarza się, iż na etykiecie deklarowana jest obecność soli, choć nie jest ona wymieniona w zawartości surowcowym artykułu. Tak określona obecność soli wynika z naturalnej obecności sodu w surowcach.

Dzienna porcja soli

Według WHO, każdego dnia konsumowanie soli nie może przekraczać 5 gramów, z kolei do celów znakowania jedzenia wartość referencyjna jedzenia soli to 6 g/osobę/dzień. To wartość ustalona dla osób dojrzałych, wobec tego zaleca się zdawać sobie sprawę, iż przykładowo pociechy posiadają nieduże zapotrzebowanie na sód.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyZdrowieZdrowe odżywianie