Jadłospis osób z chorobą Hashitomo

Jadłospis osób z chorobą Hashitomo

Redakcja

2016-12-02

brak komentarzy

Zestaw dań w jadłospisie osób z dolegliwością Hashimoto musi uwzględniać powiększenie jedzenia białka, a obniżenie - węglowodanów. Istotny jest także znaczący udział tłuszczów posiadających w składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Osoby chore na Hashimoto muszą również zatroszczyć się o właściwą obecność wartościowych pierwiastków. Których? 

Selen

Selen okazuje się pierwiastkiem, który pełni widoczną funkcję we właściwym działaniu gruczołu tarczowego. Jego deficyt diecie może dodatkowo doprowadzić do modyfikacji w samej tkance tarczycy. Selen rzutuje jest odpowiedzialny dodatkowo za odpowiednie właściwości układu immunologicznego ciała. Najbogatszym bogactwem selenu są orzechy brazylijskie, inne orzechy oraz ryby i świeże owoce morza, podroby oraz mięso, jarzyny.

Cynk

Cynk ma cechy przeciwzapalne i , bierze udział prawidłowym działaniu układu immunologicznego ciała, uczestniczy także w przemianach białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Przy niedoborach cynku w jadłospisie spada zakres hormonów T3 i T4 szybkość metabolizmu hormonów. Doskonałe skarbnice cynku diecie to: jaja, kasza gryczana, kiełki, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych, mięso oraz pełnoziarnisty chleb.

Żelazo

Właściwa ilość żelaza diecie okazuje się szczególnie ważną u osób z Hashimoto. Anemia będąca wynikiem braków żelaza może dotykać więcej niż 50% ludzi chorych. Deficyt żelaza jest dodatkowo czynnikiem sprawczym spadku wytwarzaniu hormonów tarczycy, zaleca się zatem zatroszczyć się o spożycie właściwą ilości składników wzbogaconych o żelazo. Przynależy do nich między innymi: mięso wołowe, podroby (wątroba cielęca, wołowa), chuda wieprzowina, żółtka jajek, składniki pełnoziarniste, kasze, zielone jarzyny.

Witamina B12

W kuracji rekomendowanej dla ludzi z Hashimoto zaleca się włączyć właściwe ilości wit. B12. Braki takiej witaminy wielokrotnie powstają u ludzi chorych oraz doprowadzają do wystąpienia anemii złośliwej – schorzenia, analogicznie jak Hashimoto, o podłożu autoimmunologicznym. Źródłami wit. B12 w jedzenia są tylko składniki odzwierzęcego: ryby, mięso, wątroba wołowa, cielęca, mięso królika, jaja, mleko.

Witamina D

Braki witaminy D diagnozuje się u ok. 80% chorych na Hashimoto oraz posiadają potwierdzone znaczenie w tworzeniu się autoimmunologicznych schorzeń tarczycy. Opłaca się dodatkowo zaznaczyć funkcję witaminy D w regulowaniu układu immunologicznego całego ciała. Niewystarczająca zawartość witaminy D powiększa niebezpieczeństwo tworzenia się schorzeń stale pojawiających się przy Hashimoto. Pozytywne skarbnice wit. D to: tran, tłuste ryby morskie czy też żółtka jajek, masło.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyZdrowie