Fioletowe warzywa kontra nowotwory

Fioletowe warzywa kontra nowotwory

Redakcja

2017-01-03

brak komentarzy

Co scala czerwoną kapustę, bakłażany, maliny, jeżyny, czerwone białe i czerwone winogrona, aronię, czarne porzeczki, czarny bez a także żurawiny? Antocyjany, które wyłapują wolne rodniki, leczą siatkówkę, nadciśnienie, układ moczowy.

Antocyjany

Ekologiczne barwniki, zależnie od pH soku komórkowego jarzyn lub owoców, pozwalają zażywać kolor od czerwonego po fioletowy. Jak wynika z partii eksperymentów, owe barwniki pełnią w roślinach funkcję profilaktyczną bezpośrednio przed bakteriami a także wirusami. Nie do przecenienia okazuje się także ich znaczenie na ciało ludzkie.

Prozdrowotne cechy wywarów z roślin wzbogaconych o antocyjany (borówek, żurawin, aronii lub malin) były wykorzystywane w medycynie ludowej już od setek lat. Późniejsze eksperymenty uzasadniły widoczną partię przypisywanych im medycznych oddziaływań. Korzystne znaczenie antocyjanów na ciało ludzkie okazuje się związane  z ich zdolnością do wyłapywania wolnych rodników, wpływem przeciwzapalnym, hamowaniem agregacji (zlepiania) płytek krwi i wzmacnianiem włosowatych naczyń krwionośnych.

Z partii eksperymentów wynika, że antocyjany pozwalają także sprzyjać apoptozie (samozniszczeniu) nowotworowych komórek. Są ponadto zbyt cenne na rzecz ochrony a także umocnienia oczu. Antocyjany pozyskiwane z owoców borówki używa się w leczeniu schorzeń siatkówki i gdy wzrok okazuje się osłabiony z powodu zaburzeń mikrokrążenia.

Sok a także napary z suszonej aronii poleca się przy nadciśnieniu a także w diecie przeciwmiażdżycowej. Bogata w antocyjany żurawina to z kolei nie do zastąpienia budulec medykamentów stosowanych w profilaktyce infekcjom układu moczowego.

Antocyjany nie lubią tlenu

Antocyjany przynależy do nietrwałych barwników. Są bardzo wrażliwe na długi moment obróbki w olbrzymiej temperaturze. Ich ilość zdecydowanie redukuje się także wskutek tlenu, wobec tego w trakcie przechowywania a także przetwarzania jarzyn i owoców zaleca się ograniczać jego dostęp. Za to antocyjany świetnie utrzymują się w niskich temperaturach. W sporych proporcjach utrzymują się więc w mrożonkach. Stabilność antocyjanów okazuje się także wyższa w kwaśnym otoczeniu.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyZdrowieZdrowe odżywianie