Dieta cukrzycowa. Charakter diety cukrzycowej i jej zastosowanie, przełom cukrzycowy

Dieta cukrzycowa. Charakter diety cukrzycowej i jej zastosowanie, przełom cukrzycowy

Redakcja

2016-11-04

brak komentarzy

Dieta cukrzycowa, czyli dieta o obniżonej zawartości węglowodanów prostych – to istotne i niezwykle ważne rozwiązanie w profilaktyce cukrzycy typu 2 – cukrzycy, która charakteryzuje się zaburzonym działaniem, jak i wydzielaniem insuliny. Nieprzestrzeganie odpowiedniej diety może prowadzić do wywołania przełomu cukrzycowego.

Czego należy unikać w diecie cukrzycowej?

Podstawową zasadą diety cukrzycowej jest eliminacja wszelkich źródeł cukrów prostych – glukozy i fruktozy – a także sacharozy, które to obecne są głównie w słodyczach, słodkich napojach, owocach, przetworach owocowych i warzywnych. Celem diety jest stabilizacja stężenia glukozy we krwi oraz zapobieganie groźnym powikłaniom, wynikającym z przebiegu nieleczonej cukrzycy. Dieta ta jest zatem, obok leczenia farmakologicznego, nieodłącznym elementem leczenia choroby.

Poszczególne składniki diety

Dieta cukrzycowa powinna być indywidualnie dopasowana do chorego, powinna uwzględniać jego wiek, masę ciała, aktywność fizyczną (która w znacznym stopniu przyczynia się do polepszenia stanu zdrowia chorego), jak również leczenie farmakologiczne (podjęte/niepodjęte). Jadłospis diety cukrowej powinien być odpowiednio zbilansowany, bogaty w różnorodne zdrowe produkty – w węglowodany złożone (skrobia, błonnik pokarmowy, obecny w pełnoziarnistych przetworach zbożowych, nasionach roślin strączkowych oraz w warzywach), a także w pełnowartościowe i roślinne białko. Zaleca się więc spożywanie wołowiny, chudego drobiu, ryb, mleka i produktów mlecznych (jogurty naturalne, kefiry, maślanki etc.), jak również nasion strączkowych, orzechów i pestek (najlepiej z dyni, gdyż zawierają dużo cynku). Z diety należy całkowicie wykluczyć alkohol, słodycze oraz znacznie ograniczyć spożycie soli. Tłuszcze zwierzęce należy zamienić na roślinne, a zatem masło i smalec na oliwę z oliwek i olej rzepakowy. Pamiętajmy, by nigdy nie smażyć na oliwie, gdyż w wysokich temperaturach ulega ona spaleniu, przez co jest bardzo niezdrowa dla naszego organizmu.

Cukrzyca a wysiłek fizyczny

Oprócz stosowania się do powyższej diety, chorzy na cukrzyce nie powinni zapominać o aktywności fizycznej, która ma stanowić nieodłączny element leczenia. Sport bowiem korzystnie wpływa na redukcję masy ciała (co jest niezwykle wskazane u osób z nadwagą lub otyłością), na poprawę stężenia glukozy we krwi, a także na poprawę parametrów lipidowych – cholesterolu i trójglicerydów. Właściwie dobrana dieta oraz spora porcja ruchu, dobrana do możliwości chorego, potrafią zdziałać bardzo wiele – znacznie polepszyć wyniki, wpłynąć na lepszą jakość życia.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyZdrowieZdrowe odżywianie