Czy na oliwie z oliwek można smażyć kotlety?

Czy na oliwie z oliwek można smażyć kotlety?

Redakcja

2016-11-20

brak komentarzy

Oliwa z oliwek to produkt o niesamowitym wprost działaniu. Rezultaty zdrowotne diety zasobnej w oliwę z oliwek są niejednokrotnie udokumentowane w przekonywujących eksperymentach. Niezależnie od poglądów związanych z jedzeniem, wszyscy eksperci są zgodni: oliwa z oliwek musi być w codziennym menu każdego z nas. Pytanie tylko: czy w dowolnej formie? Czy na oliwie z oliwek można smażyć kotlety? Czy w czasie obsmażania oliwa z oliwek gubi cechy, a wręcz będzie dla nas szkodliwa?

Smażenie na oliwie z oliwek

Jak najbardziej – temperatura dymienia posiada duże znaczenie w kwestii podejmowania decyzji o tym czy smażyć na oliwie (czy na którymkolwiek innym tłuszczu). Temperatury dymienia oliwy z oliwek waha się pomiędzy 160 – 220 °c. Od czego zależą dysonanse?

- oliwa z oliwek extra virgin przejawia temperaturę dymienia mniej więcej 160 – 170 °c
- oliwa z oliwek rafinowana przejawia temperaturę dymienia ok. 210 – 220 °c (przy pewnych typach nawet do 230 stopni)

W trakcie klasycznego podsmażania oleje osiągają temperaturę mniej więcej 180 stopni (co jest zależne wiadomo od palnika, długości podsmażania, czy patelni) i to z całą pewnością 180 stopni bardzo często podaje się jako temperaturę dymienia graniczną dla tłuszczów, których da się korzystać z do obsmażania. Znacie już odpowiedzieć na tytułowe pytanie: Czy na oliwie z oliwek można smażyć kotlety? Tak, ale dobrze używać do tego zamierzenia oliwy rafinowanej.

Czym tak dokładnie jest rafinowana oliwa z oliwek?

Zwykło się mówić, iż system rafinacji pozbawia tłuszcz wszystkich składników wzmacniających, co okazuje się nieprawdą. System rafinacji wyłącznie minimalnie zmienia stosunek tłuszczów – oliwa z oliwek posiada mniej więcej 73 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w 100 g produktu, a takie kwasy tłuszczowe nie podlegają natychmiastowej degradacji w czasie ogrzewania, nie utleniają się.

Czy da się smażyć na oliwie nierafinowanej, a więc na oliwie extra virgin?

Z uwagi na niską temperaturę dymienia taki olej nie nadaje się do długotrwałej obróbki termicznej, ale da się stosować go do krótkotrwałego smażenia, lub pieczenia w niskich temperaturach. Oliwa z oliwek extra virgin posiada szczególnie sporo przeciwutleniaczy, a małą zawartość składników prooksydacyjnych, dzięki czemu mimo niskiego punktu dymienia, neutralizuje potencjalnie rakotwórcze właściwości tworzącej się w czasie obsmażania akroleiny.

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Perle Bleue w promocji:
Perle Bleue
513 zł 237 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 196 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyZdrowieOdchudzanie