Zastosowanie oleju tamanu

Zastosowanie oleju tamanu

Redakcja

2016-12-08

brak komentarzy

Posiadasz trądzik, wągry, blizny i pragniesz się ich pozbyć? Wykorzystaj olej tamanu, chętnie wykorzystywany przez mieszkańców Polinezji. Nawilża, niweluje zaczerwienienia i ochroni przed promieniami słonecznymi jak filtr.

Drzewo tamanu wzrasta w lasach Azji, Afryki i Oceanii. Rodzi świeże owoce rozmiarów moreli. Z wysuszonych pestek tłoczy się cenny dla cery olej. Przejawia gęstą konsystencję, intensywny żywiczny aromat i brązowo-zielony odcień. Doskonale absorbuje się w cerę. Potrzeba aż 100 kg owoców, by wytłoczyć 5 l cennego oleju. Buteleczka o pojemności 50 ml kosztuje ok. 40 zł.

W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy i oleinowy. Przejawem braku kwasów tłuszczowych jest osłabienie bariery ochronnej cery, a to oznacza gorsze i wolniejsze gojenie się ran, przesuszenie skóry czy występowanie zapaleń i tendencje do krostek. Kwas linolowy wykorzystywany przez ludzi z cerą suchą broni przed nadmierną utratą wody. Z kolei u ludzi z cerą łojotokową neutralizuje wągry i odblokowuje pory. Olej tamanu posiada dodatkowo flawonoidy, które oddziałują antybakteryjnie, kojąco, przeciwzapalnie i przeciwdziałają obrzękom. Olej likwiduje dodatkowo wolne rodniki. Nawilża i doskonale odżywia cerę. Działa przeciwzmarszczkowo.

Zastosowanie oleju tamanu

Rekomendowany okazuje się ludziom ze skórą tłustą, skłonną do zmian trądzikowych. Dzięki flawonoidom redukuje się ilość wągrów i odblokowują się pory. Olej niweluje też stany zapalne nie jedynie przy łojotoku, i trądziku różowatym. Da się go używać dodatkowo na szpecące blizny, zajady i owrzodzenia. Korzystny jest też dla suchej cery. Doskonale ją nawilży. Zmiękczy także zrogowaciały naskórek na stopach i łokciach. To nie każde stosowania oleju. Sprawdzi się po depilacji, gdy skóra okazuje się obrzęknięta i zaczerwieniona.

Jedni smarują nim blizny po ukąszeniu, skaleczenia i poparzone promieniami słonecznymi ciało. A zimową porą pomoże przy lekkich odmrożeniach. Dzięki cechom przeciwgrzybiczym powinny przyjmować go ludzie z łupieżem. Mogą wcierać go w cerę głowy. Pomoże przy grzybicy płytki paznokci. Olej tamanu to więc naturalna ochrona przed promieniowaniem UV, to odpowiednik filtra 20 SPF.

Jak używać olej tamanu?

Olej tamanu jest elementem licznych produktów kosmetycznych. Nakłada się go miejscowo, prosto na chore miejsca, takie blizny, poparzenia czy pryszcze. Trzeba także go ogrzać i  wklepać subtelnie w nieco wilgotną cerę. Parę kropelek oleju tamanu można dorzucić do serum, balsamu, kremu czy maski. Dobrze dostosować go na wieczór. Skóra prędzej wchłonie drogocenne substancje. Gdy wykorzystujemy go na twarz, dziennie poleca się mieszać go z innymi ekologicznymi olejami. Najdogodniej, by jego nasycenie wynosiło 20-50 proc.

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Make Lash w promocji:
Make Lash
297 zł 137 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 190 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Domowe kosmetykiPielęgnacja twarzy