Olej rycynowy dla urody

Olej rycynowy dla urody

Redakcja

2016-12-20

brak komentarzy

Olej rycynowy jest produkowany z rośliny zwanej rącznikiem pospolitym, wobec tego też bywa określany czasem olejem rącznikowym. Jest wyciskany na zimno. Ma gęstą konsystencję. Jego kolor może być jasnożółty lub bezbarwny.

Olej rycynowy jest łatwo dostępny, a przy tym tani. Można nabyć go w prawie każdej aptece czy sklepie z ekologicznymi produktami za kwotę nie wyższą aniżeli 10 zł. Olej rycynowy jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym, chemicznym, kosmetycznym, oraz w medycynie. Jest elementem wielu smarów, mydeł, farb. Dodatkowo możemy odnaleźć go w kosmetykach, maściach czy perfumach. Na tym wykorzystanie oleju rycynowego się nie kończy. Jest on także używany przy produkcji poszczególnych słodkości. Dodatkowo czasem stosuje się go do wydłużenia trwałości pszenicy czy ryżu.

Olej rycynowy na rzecz zdrowia

Olej rycynowy jest wykorzystywany bardzo często jako środek oczyszczający organizm. Czemu? Ponieważ w wyniku działania enzymów wątroby, olej rycynowy przeradza się w mydła sodowe oraz potasowe. Potem mydła te podrażniają błonę śluzową jelit, oraz stymulują ich perystaltykę. Rezultat? Woda przenika do ścian jelit, powiększa się ich objętość, co ostatecznie prowokuje przeczyszczenie. Olej rycynowy znany z tych cech czasami był używany do pobudzenia akcji porodowej u kobiet czekających na narodziny dziecka.

Olej rycynowy świetnie sprawdzi się jako środek uśmierzający bóle pleców. Aby dać sobie radę z dokuczliwymi dolegliwościami, zaleca się namoczyć podgrzaną gazę lub flanelowy materiał olejem rycynowym. Potem trzeba taki okład przyłożyć na jakiś czas do pleców. Rezultat może z pewnością zadziwić.

Jeżeli zmagamy się z dokuczliwym bólem stóp, to pomocny okaże się także olej rycynowy. Starczy posmarować nim od czasu do czasu kończyny. Olej redukuje również wrażenie ciężkości nóg. Sprawia, że skóra na stopach oraz nogach staje się miękka.

W sytuacji, gdy naszą zmorą okazuje się przesuszona skóra rąk lub rogowacenie skóry na stopach, to olej rycynowy zaleca się jako środek rozmiękczający. Można smarować nim ręce lub stopy, włożyć rękawiczki bądź skarpetki i tak przespać całą noc. Ten przepis nie jest skomplikowany, ale wiemy wszak, że najbardziej oczywiste pomysły okazują się najskuteczniejsze.

Olej rycynowy może okazać się dobrą bazą maski do włosów. Należy pomieszać go z naftą kosmetyczną bądź olejem do włosów. Rekomendowana jest także maseczka złożona z oleju rycynowego oraz żółtka jajka. Po zaaplikowaniu maseczki z odrobiną tego oleju, włosy staną się delikatne, błyszczące oraz przede wszystkim grubsze. Będą także szybciej rosnąć. Można także wsmarować sam olej rycynowy w końcówki włosów – dzięki temu staną się lepiej nawilżone i na pewno będą prezentować się lepiej.

Olej rycynowy umacnia również włoski brwi i rzęs. Jeżeli zatem zdarza się nam użalać się na to, że są one za cienkie, to zamiast zaopatrzyć się w drogie suplementy, wystarczy smarować je olejem rycynowym.

W jaki sposób nakładać olej rycynowy?

Aby zaaplikować go na rzęsy, wystarczy użyć do tego oczyszczoną szczoteczkę po starym tuszu. Na brwi czy włosy olej można nakładać palcami. Nie zapominajmy mimo wszystko, by nie używać go nazbyt dużo, aby nie obciążyć niepotrzebnie fryzury czy delikatnych włosków na twarzy. Olej rycynowy bywa dosyć ciężki, wobec tego tak istotny jest umiar przy jego aplikacji.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

KosmetykiDomowe kosmetyki