Zielona herbata. Jak ją dobrze przyrządzić?

Zielona herbata. Jak ją dobrze przyrządzić?

Redakcja

2016-11-04

brak komentarzy

Dobrze przyrządzona zielona herbata bardzo często polecana jest jako skuteczny sposób na utratę wagi. To również jeden z najbardziej znanych antyoksydantów, czyli produktów opóźniających procesy starzenia. Jak wpływa na nasz organizm? Czy ma skutki negatywne? Oto kilka ciekawych informacji na temat tego egzotycznego naparu.

Kolebką zielonej herbaty są Chiny. To tam po raz pierwszy przyrządzono napar z liści Camellia sinensis. Określa się ją często mianem „najstarszej herbaty świata” – jej historia sięga ponoć aż 2700 r. p. n. e. Nazwa „zielona herbata” wywodzi się od naturalnego koloru liści herbaty, które poprzez poddanie ich minimalnej oksydacji zachowują nadal swój świeży, zielony odcień. Innymi słowy, zielona herbata jest wynikiem pewnego stadium przetworzenia rośliny, z której otrzymujemy również klasyczną czarną herbatę. Do dziś największymi jej producentami są kraje azjatyckie, w których uchodzi ona za napój wykwintny. Obecnie zielona herbata stała się niezwykle popularna również i na Zachodzie, a to przede wszystkim za sprawą wieści o jej wyjątkowo leczniczym wpływie na ludzki organizm. Wierzy się, że nie tylko ułatwia proces kontrolowania wagi, ale i chroni przed występowaniem wielu chorób cywilizacyjnych, w tym choroby serca oraz nowotworów

Czy istnieją negatywne skutki picia zielonej herbaty?

Jedną z najczęściej podkreślanych zalet picia zielonej herbaty jest hamowanie procesów starzenia. Najnowsze badania dowodzą jednak, że nadmierne jej picie może doprowadzić do… anemii. Dlaczego? Paradoksalnie z powodu tych samych składników, które przyczyniają się do poprawienia naszej odporności. Winowajcami są polifenole, które utrudniają absorpcję żelaza z pożywienia, jednocześnie doprowadzając do ogólnego osłabienia. Kolejnym elementem, na który zamiłowanie do zielonej herbaty może mieć wpływ negatywny jest nasz uśmiech. Ostatnie badania potwierdzają, że zostawia ona na zębach trudny do usunięcia osad.

Jak przyrządzić zieloną herbatę?

Niewiele osób ma świadomość, że herbatę zieloną przyrządza się zgoła inaczej niż każdy inny napar herbaciany. Istnieje parę reguł dotyczących jej przygotowania, których przestrzeganie pozwala nie tylko uzyskać idealny smak, ale i podtrzymywać wielowiekową tradycję.

Przede wszystkim zielonej herbaty pod żadnym pozorem nie zalewamy wrzącą wodą! Liście, by ulec prawidłowemu zaparzeniu, powinny mieć kontakt z wodą w temperaturze od ok. 50 do 80 stopni Celsjusza. W praktyce oznacza to, że po zagotowaniu powinniśmy odczekać jeszcze 5 minut. Tyle samo herbata powinna parzyć się pod przykryciem, najlepiej w glinianym naczyniu.

Ten, kto nie jest fanem jej gorzkiego posmaku musi dbać o to, by nie przeciągać procesu parzenia – im dłużej bowiem liście uwalniają swój aromat, tym bardziej staje się on cierpki dla podniebienia.

Ciekawostka dla smakoszy

Herbata zielona jest przy okazji również produktem niezwykle ekonomicznym – można ją parzyć aż do trzech razy! Choć wydawać by się mogło, że to ta z pierwszego parzenia jest wersją najsmaczniejszą, najlepszą głębię aromatu osiąga dopiero napar z drugiej tury.

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Forskolin 2 w promocji:
Forskolin 2
297 zł 147 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 135 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyOdchudzanie