Właściwości oleju lnianego

Właściwości oleju lnianego

Redakcja

2017-01-03

brak komentarzy

Olej lniany wyciskany okazuje się z nasion lnu. Siemię lniane a więc nasiona lnu, znano już w czasach starożytnych. Stosowane były przez Greków a także Rzymian. Praojciec medycyny - Hipokrates - polecał ich używanie na bóle podbrzusza a także zapalenia błon śluzowych. Zdecydowanie warto uzupełnić własny jadłospis w rozsądny artykuł z lnu - olej lniany.

Olej lniany

Tłoczy się na zimno z nasion lnu, a więc z siemienia lnianego. Ostatnie eksperymenty naukowe całkowicie zaświadczają znaczenie zdrowotne nasion lnu. Najważniejszą ich zaletę jest zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład jakiego wchodzą głównie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Z pomocą kwasów jednonienasyconych w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy równoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Zmiana powyższych proporcji istotnie zmniejsza ryzyko schorzeń powiązanych z układem naczyniowego.

Olej lniany: wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Bogata zawartość danych w wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju lnianym posiada niebagatelne wartość. Nasze ciało nie okazuje się w stanie na własną rękę ich wytworzyć, wskutek czego muszą posiadać zapewnione wraz z jedzeniem. Są one potrzebne do właściwego transportu lipidów w krwioobiegu, a szczególnie cholesterolu. Obniżają równocześnie jego ogólny zakres.

Zwłaszcza korzystnie na przemianę materii cholesterolu HDL mają wpływ kwasy z rodziny omega-3. Powodują wzrost poziomu jego podtypu HDL2, uznawanego przez badaczy za największego sojusznika w walce z miażdżycą.

Olej lniany: wit. E

W oleju lnianym znajduje się zwłaszcza sporo wit. E, zwanej popularnie witaminą młodości. Zbawienne rezultaty jej praktyki na skórę a także ogólną urodę okazują się często znane. Niewielu z nas zdaje sobie mimo wszystko kwestię z tego, iż wit. E zdecydowanie redukuje ryzyko pojawienia się schorzeń układu naczyniowego, zmniejsza odkładanie się blaszek miażdżycowych i prowokuje zmniejszenie poziomu cholesterolu w krwioobiegu.

Ostatnie badania prowadzone przez 8 lat w USA, na grupie więcej niż 120 tys. prawidłowych użytkowników, dowiodły, że stosowanie większej dawki wit. E przez przynajmniej 2 miesiace powoduje rezultat w formie spadku ryzyka zapadnięcia na schorzenia wieńcowe aż o 40%.

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Dr Farin w promocji:
Dr Farin
297 zł 147 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 217 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyZdrowe odżywianie