Uzależniające chipsy - czy można uciec od nałogu?

Uzależniające chipsy - czy można uciec od nałogu?

Redakcja

2016-09-06

1 komentarz

Przez 100 lat obecności chipsów na sklepowych półkach słona przegryzka zdążyła sobie pozyskać tysiące zagorzałych miłośników. I chociaż prawie każdy słyszał, że chipsy nie są zdrowe i pełne są szkodliwych dla zdrowia składników, to trudno jest ich sobie odmówić. Instytut Żywności i Żywienia jasno mówi: spożycie chipsów doprowadza do nadwagi, kłopotów z przewodem pokarmowym, pogarsza ogólne samopoczucie i nie sprzyja nerwom. Jakie jeszcze są grzechy chipsów?

Chipsy uzależniają

Zazwyczaj scenariusz prezentuje się tak: zakupimy paczkę chipsów, zaczynamy ją i zjadamy do końca, nie mogąc się od niej odsunąć. Z jakiego powodu tak jest? Okazuje się, że w chipsach obecne są związki, które stymulują mózg do wytwarzania składników zwanych endokanabinoidami. Są to pochodne pojawiających się w naturalny sposób w marihuanie kanabinoidów. Składniki owe powodują, że na kilku chipsach jednak nie można zakończyć. Oprócz tego receptory człowieka, ewolucyjnie nastrojone są na szukanie tłuszczów. Problem w tym, że obecny człowiek nie wymaga tyle wartości energetycznej, ile wieki temu nasi przodkowie.

Zobacz też, co się stanie, jeżeli zrezygnujesz z jedzenia chleba

Co się kryje w chipsach?

Co z wyjątkiem kartofli i tłuszczów jest w zawartości chipsów ziemniaczanych? Cukier, sól, wzmacniacze smaku (w tym glutaminian monosodowy), konserwanty. Ta receptura silnie wpływa na receptory smaku, stymulując je i ucząc intensywności smaku. Cukier z kolei zwiększa poziom energii, ale więc zwiększa zakres cukru w krwioobiegu. To wszystko powoduje, że systematyczne spożywanie chipsów jest receptą na cukrzycę typu 2, nadwagę, trudności z sercem i nerkami. Co więcej, spożycie chipsów doprowadza do tworzenia się zmian skórnych – to za sprawą większej ilości produkowanej insuliny. Bierze ona udział w patogenezie zmian trądzikowych, w towarzystwie innych hormonów.

Naturalne substytuty

Czy jesteśmy skazani na niezdrowe chipsy? Nie. Ich zdrowszą i lepszą wersję można również kupić, jak i naszykować w domu. Na rynku ogólnodostępnych jest dużo typów przysmaków, które w trakcie produkcji nie były smażone w głębokim oleju. Unikajmy więc tych chipsów, które w swoim składzie posiadają sztuczne zapachy, barwniki, konserwanty.


Dodaj komentarz

Komentarze

malgorzataagata7

2016-10-16 10:24:17


chipsy najlepiej zasąpić czymś innym, np. chipsami z bananów albo jabłek.

DietyZdrowieOdchudzanieZdrowe odżywianie