Tłuszcze na utratę wagi

Tłuszcze na utratę wagi

Redakcja

2016-09-17

brak komentarzy

Właściwe typy olejów wspomogą nie jedynie stłumić ssanie w żołądku oraz pobudzić przemianę materii, ale także wpływają na absorpcję witamin czy minerałów przez ciało. Na rynku nadal występują nowe typy tłuszczów i czasem dość trudno zdecydować się, który będzie idealny. Poniżej nasz informator po najskuteczniejszych tłuszczach. 

Olej konopny

Olej konopny nadaje się głównie do jedzenia na surowo. Będzie rewelacyjnym dodatkiem do sałatek czy zdrowych smoothies. Oprócz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 posiada drogocenne dla kondycji oraz urody witaminy: A, E, C, K, witaminy z grupy B i substancje mineralne np. magnez, wapń czy cynk. Olej konopny obniża cholesterol w krwioobiegu oraz wspiera walkę z dodatkowymi kilogramami, ponieważ dostarcza uczucie pełna na dłużej. 

Czytaj także: Jak spalić szybko 1 kg tłuszczu?

Olej z kokosów

Wyciąg z miąższu kokosów to tropikalne bogactwo tłuszczów nasyconych i kwasu laurynowego, który szybciej przekształca w energię niż inne typy tłuszczu. Olej z kokosów może okazać się z sukcesem podmienić masło. Dorzucaj go zatem do ciastek, ciast oraz naleśników. Świetnie smakuje także na tostach oraz pieczonych słodkich kartoflach. Może być także elementem smoothies. Można spożywać łyżkę na dzień, by pobudzić przemianę materii oraz ułatwić walkę z dodatkowymi kilogramami. 

Olej z orzechów ziemnych

Olej z fistaszków jest pełen kwasu oleinowego, który przyczynia się do spadku apetytu, a jednocześnie do utraty wagi. Ostatnie badania wykonane na Uniwersytecie Kalifornijskim w Irvine wykazały, że ten dany typ tłuszczu rzutuje także na lepszą zdolność zapamiętywania. Świetnie nadaje się do smażenia pokarmów w woku oraz na patelni.

Olej z awokado

Swoje niespotykane cechy zawdzięcza tłuszczom jednonienasyconym, które są zdrowe dla mięśnia sercowego, pomagają zminimalizować ilość cholesterolu w krwioobiegu oraz zredukować wrażenie głodu. Awokado posiada witaminy z grupy B, witaminę E, a także potas, który pomaga uwolnić się od przykrych dolegliwości jelitowych takich jak przykładowo niestrawności. Używaj go jako oleju do sałatek, ponieważ doskonale wzbogaci ich smak o słodko-gorzki aromat. Świetnie nadaje się do chleba, ryb i domowej włoskiej pizzy. Będzie także świetnym dodatkiem do owoców takich jak arbuz, grejpfrut czy pomarańcza.

Czytaj także: Tłuste jedzenie też odchudza!


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyZdrowieOdchudzanie