Przyprawy przyspieszające metabolizm

Przyprawy przyspieszające metabolizm

Redakcja

2016-10-21

brak komentarzy

Metabolizm, określany również przemianą materii jest definiowany jako tempo spalania kalorii przez organizm. W praktyce, metabolizm to zbiór procesów odpowiedzialnych za przetworzenie i wykorzystanie zjedzonego pokarmu, a także wydzielenie z niego niepotrzebnych części, które są przeznaczone do wydalenia.

Typy metabolizmu

Patrząc przez pryzmat przemiany materii, wyróżniamy dwa odrębne typy ludzi – ektomorfików i endomorfików. Pierwszy typ metabolizmu charakteryzuje się efektywnym tempem spalania kalorii. W tym wypadku, nawet przy spadku tempa metabolizmu (np. spowodowanym wiekiem) można go szybko podkręcić dzięki zastosowaniu odpowiedniej diety.

Drugi typ – endomorficzny cechuje się genetyczną predyspozycją do spowolnionego metabolizmu. Osoby o tych cechach przemiany materii pomagają sobie poprzez połączenie diety z suplementami. Najczęściej sięgają po tabletki zwiększające metabolizm. Nieefektywny metabolizm można rozpoznać po kilku symptomach. Pierwszym z nich są trudności w gubieniu zbędnych kilogramów. Dodatkowymi symptomami może być stałe uczucie senności, brak energii, częste odczuwanie zimna bądź uczucie przemęczenia.

Przyprawy poprawiające metabolizm

Okazuje się, że przyprawy o ostrym smaku potrafią przyspieszyć metabolizm aż o 10%. To sporo, biorąc pod uwagę przeciętną kobietę, która podczas spokojnego trybu życia zużywa 1800 kcal, czyli nasze 10% to 180 kalorii. Japończycy twierdzą, że podobne właściwości do ostrego pieprzu posiada także imbir. Zaliczany jest do pokarmów o działaniu rozgrzewającym i przyspieszającym przemianę materii. Dlatego ciasteczka (tak, ciasteczka!) z dodatkiem imbiru są idealnym pomysłem na deser dla kobiet dbających o linię. Kwasy tłuszczowe również należą do grupy substancji, które służą układowi krwionośnemu, a także przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Kwasy omega -3, -6 i -9 pobudzają do pracy enzymy rozkładające złogi tłuszczu w tkankach podskórnych, a także w naczyniach krwionośnych. Mają dobroczynny wpływ także na skórę oraz włosy. Rezultat? Jedząc ryby czy sałatki z dodatkiem awokado możemy nie tylko odzyskać zgrabną sylwetkę, ale opóźnić powstawanie zmarszczek i wzmocnić włosy.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyOdchudzanieZdrowe odżywianie