Jak skomponować zdrowe musli?

Jak skomponować zdrowe musli?

Redakcja

2016-09-17

brak komentarzy

Płatki zbożowe, nasiona, świeże owoce, orzechy są kopalnią prosto przyswajalnych witamin oraz soli mineralnych. To to jest w muesli. Postaraj się opracować taką miksturę osobiście. Z pewnością warto! W ten sposób możesz nadzorować obecność kcal, tkanki tłuszczowej oraz węglowodanów w muesli.

Jak wybrać skuteczne muesli?

Po pierwsze kalorie. Im ich zdecydowanie mniej, tym lepiej. Norma to 300–370 kcal na 100 g płatków. Wiadomo najrozsądniej selekcjonować te, które są w niższej granicy normy, ale bez przesady. Unikajmy muesli powyżej 400 kcal. Jeżeli na pewno pragniemy je spożyć (ponieważ nam nadzwyczaj smakują), należy brać mniejszą dawkę a także mieszać ją z otrębami (jedynie 185 kcal w 100 g).

Po drugie cukier. To on przesądza o tym, które zbędne kalorie są skuteczne, a które złe. Potrzeba nam cukrów wolnych (tych, które na długo przynoszą siły), a nie szybkich. Natomiast co poniektóre płatki, szczególnie czekoladowe, posiadają aż 38 g cukrów szybkich! To bez wątpienia za wiele. Najskuteczniejsze są muesli obejmujące 25 do 30 g węglowodanów, a dla dbających o linię lekkie (do 20 g w 100 g).

Czytaj także: Jak spalić szybko 1 kg tłuszczu?

Po trzecie tłuszcze. Płatki zaliczane do wyszczuplających czy niskokalorycznych posiadają 2 do 5 g tłuszczu na 100 g. Dla porównania w pewnych muesli okazuje się go aż 20 g – to o wiele za dużo. Im zdecydowanie mniej tłuszczu, tym lepiej.

Po czwarte błonnik. Nareszcie coś, czego może okazać się dużo! Skuteczne muesli posiadają go od 7 do 10 g. Niżej 3 g błonnika to bez wątpienia za mało. Na taki element powinny mimo wszystko być ostrożni osoby z wrażliwymi jelitami – co poniektóre płatki posiadają choćby 27 g włókna pokarmowego, a wrażliwcom już 15 g może wyrządzić krzywdę.

Skuś się na najskuteczniejsze dodatki do muesli

Możesz dowolnie układać muesli, łącząc płatki z pokrojonymi orzechami, suszonymi owocami, ziarnami.

  • Figi posiadają właściwości przeczyszczające, przeciwwrzodowe, antybakteryjne a także przeciwpasożytnicze.
  • Daktyle obejmują wiele cukrów, białka, karotenu, a więc wit. E a także z zespoły B (bez B12), wapń, żelazo oraz fosfor. Powodują ulgę w zaparciach. 
  • Orzechy są znakomitym bogactwem nieodzownych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), szczególnie linolowego a także linolenowego, i wit. E. Są także bogate w fosfor oraz magnez. Pozytywnie oddziałują na pracę mózgu, polepszają zdolność zapamiętywania oraz dobre samopoczucie, gdy stajemy się wycieńczeni. Orzechy pistacjowe to perfekcyjne bogactwo żelaza, laskowe wit. E, a włoskie NNKT. 
  • Migdały posiadają dość dużo włókien pokarmowych, fosforu, magnezu, wit. A i E. 
  • Jabłka to splendor włókna pokarmowego, który przynosi uczucie pełności, nie drażni jelit, wiąże tłuszcz i toksyny. 
Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Dr Farin w promocji:
Dr Farin
297 zł 147 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 193 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyOdchudzanieZdrowe odżywianie