Jak gotować zdrowo i smacznie? Na parze!

Jak gotować zdrowo i smacznie? Na parze!

Redakcja

2016-10-23

1 komentarz

Niewiele brakuje, abyśmy nauczyli się wszystkich diet na pamięć. Doskonale znamy produkty polecane oraz te, które znajdują się na zakazanej liście. Wiemy, dlaczego cukry proste są niekorzystne dla organizmu oraz dlaczego powinniśmy wprowadzić produkty z błonnikiem do swojej diety. To wszystko wiemy, lecz nadal nie mamy pojęcia, jak przygotować nasze ulubione dania, by zawierały mało tłuszczu i dużo składników odżywczych. Wszystko się wyjaśni z końcem artykułu.

Skuteczne gotowanie w dobie rozwoju technologii

Moda i niesamowicie szybki postęp techniki w ostatnich latach sprawił, że gotowanie nie należy już wyłącznie do przykrych obowiązków. Okazało się, że przygotowanie posiłków może być nie tylko przyjemne, ale i pożyteczne. Na polskim rynku stale pojawiają się produkty pochodzące z różnych zakątków świata, które wprowadzamy do swoich jadłospisów. Natomiast producenci sprzętu gospodarstwa domowego prześcigają się w wymyślaniu nowych, kulinarnych rozwiązań. Dokładnie w tym tkwi potencjał!

Jak gotować na parze?

Za najlepszą technikę przygotowywania posiłków uznaje się gotowanie na parze. Dlaczego? Metoda najmniej wpływa na zmianę wartości odżywczej dania. Podczas powolnej obróbki termicznej pochodzi do niewielkich strat witamin i składników mineralnych. Dla osób, które szukają sposobu na przejście na zdrowy tryb życia jest to doskonała wiadomość. Co więcej, gotowanie na parze w niewielkim stopniu zmienia smak, wygląd czy konsystencję potrawy. Nie wymaga także użycia podgrzanego tłuszczu, szkodliwego dla zdrowia.

Gdy nie mamy naczynia do gotowania na parze

Aby przygotować potrawę na parze nie jest konieczne posiadanie specjalnych naczyń. Wystarczy nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić dziurkowaną wkładkę bądź durszlak pełen warzyw i innych produktów, by móc się cieszyć ze zdrowo przygotowanego obiadu. Podczas gotowania należy utrzymywać wodę w stanie wrzenia. Do potraw nie należy dodawać soli – można się pokusić o szczyptę pod sam koniec gotowania.


Dodaj komentarz

Komentarze

marzenakrenska

2016-10-26 11:56:49


ostatnio b. modne są parowe piekarniki

DietyOdchudzanieZdrowe odżywianie