Dlaczego warto jeść nasiona chia?

Dlaczego warto jeść nasiona chia?

Redakcja

2017-04-24

brak komentarzy

Nasiona chia kiedyś były przyjmowane przez azteckich wojowników, by przygotować ich do bitwy. Teraz, dzięki ich składowi, mogą okazać się dobrym przyrządem w walce o lepsze zdrowie. Poniżej znajduje się lista 5 przyczyn, na rzecz których nasiona chia muszą na stale pojawić się w twoim menu.

Zdrowe tłuszcze

W nasionach chia znajdują się zwłaszcza kwasy tłuszczowe wielonienasycone, z przewagą kwasów tłuszczowych omega 3 nad kwasami omega 6. Jest to duża zaleta tego produktu, bo w naszym jadłospisie jest na ogół duża przewaga kwasów omega 6 nad omega 3, co sprzyja tworzeniu się stanów zapalnych a także postępowi schorzeń XXI wieku. Kwasy omega 3 mieszczące się w tych nasionach chia to kwas alfa liponowy, który może nie okazuje się tak silny jak kwasy eikozapentaenowy a także dokozaheksaenowy, mieszczące się w tuczących rybach, ale nadal ma silne cechy przeciwzapalne a także przeciwcukrzycowe.

Białko

Produkty pochodzenia roślinnego czasami posiadają nieco białka, mimo wszystko na ogół okazuje się go za mało, żeby wyrównać popyt osoby aktywnej. Nasiona chia okazują się produktem, który przeczy owej zasadzie. W 1 łyżce znajdują się prawie 2 gramy białka, które jest obowiązkowo obfite we wszelkie 9 aminokwasów nieodzownych, wobec tego doskonale nadaje się dla wszystkich, kto chce polepszyć wygląd figury.Dodatek nasion chia do jedzenia będzie doskonałym środkiem na podniesienie całkowitej obecności białka a także odmianę smaku potrawy.3. Wysoka zawartość danych w włókna pokarmowego

Zawartość błonnika

Jedną z największych walorów jedzenia nasion chia okazuje się ich wysoka zawartość danych w błonniku. Jedna łyżka zawiera go prawie 4 gramy, zaś w 100 gramach nasion chia znajdują się równo 40 gram błonnika! Bardzo pomocne na rzecz każdego, kto posiada trudności z dostarczeniem właściwych ilości tego elementu w diecie.Nasiona chia posiadają mniej więcej pięciokrotnie dużo więcej nierozpuszczalnego aniżeli rozpuszczalnego włókna pokarmowego, dzięki czemu mają relatywnie silne cechy absorbowania wody mineralnej.

Przeciwutleniacze

Nasiona chia znajdują się również obfite w silne przeciwutleniacze pozwalające nam zwalczać schorzenia a także niekorzystne rezultaty nerwów. Są one w stanie przemierzać organizm oraz unieszkodliwiać wyniszczające wolne rodniki. W ten sposób przeciwdziałają peroksydacji błon komórkowych, prowadząc do zmniejszenia ryzyka pojawienia się raka.

Chroni przed rakiem

Zostało potwierdzone, że nasiona chia posiadają antyproliferacyjny wpływ na komórki rakowe z różnorodnych tkanek. Ostatnie badania skupiły się szczególnie na redukcji zagrożenia raka piersi, szyjki macicy i skóry.Tłuszcze występujące w nasionach chia pozytywnie oddziałują na wytwarzanie prozapalnych eikozanoidów w komórkach rakowych.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyZdrowieZdrowe odżywianie