Czemu warto jeść jajka?

Czemu warto jeść jajka?

Redakcja

2016-09-09

brak komentarzy

Z biegiem czasu zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Dodatkowo parę lat temu uważano, że są one szkodliwe dla zdrowia, ponieważ przyczyniają się do zwiększenia poziomu cholesterolu w krwioobiegu. Ostatnie badania naukowe poświadczają, że jaja są zdrowe oraz nie powinno się redukować ich spożycia.

Gwarantują wrażenie sytości

Jedzenie jednego jaja może zaspokoić ssanie w żołądku oraz dostarczyć wrażenie pełności na długi okres. Jest to powiązane z obecnym w jego składzie białkiem, które jest długo metabolizowane w układzie trawiennym.

Poznaj też pyszny przepis na kotleciki z kaszy gryczanej

Zawierają drogocenne dla organizmu składniki

Jajko to kopalnia nieodzownych dla ciała substancji odżywczych. Włączamy do nich witaminę D, E i K, a także fosfor, cynk, selen oraz kwas foliowy.

Zawierają naturalne kwasy tłuszczowe

W żółtku zawarte są dobroczynne dla organizmu kwasy tłuszczowe, które mogą się przyczynić do znacznego spadku poziomu cholesterolu w krwioobiegu. To jedna z przyczyn, dla których nie trzeba zrezygnować z zawartości jajek w jadłospisie.

A co z cholesterolem obecnym w jajkach?

Rzeczywiście jaja zawierają cholesterol. Niemniej jednak najnowsze analizy kliniczne poświadczają, że zawartość tego elementu w konsumowanych przez nas produktach w ogóle nie musi przybliżyć nas do podwyższenia poziomu cholesterolu w krwioobiegu.

Zobacz także: Co jest zdrowsze - bataty czy ziemniaki?

Podnoszą ilość dobrego cholesterolu we krwi

Występujące w jajach zdrowe kwasy tłuszczowe mogą przybliżyć nas do podwyższenia dobrego cholesterolu w krwioobiegu. To z kolei przejawia korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ przeciwdziała pojawieniu się dolegliwości mięśnia sercowego.

Stanowią doskonałe źródło choliny

Cholina to substancja nad wyraz cenna dla ciała ludzkiego. Stanowi ona m.in. istotny element błon komórkowych. Analizy kliniczne przejawiają, że jednak jest ona w niewystarczającej ilości dostarczana do organizmu każdego człowieka. Trzeba to zmienić przez powiększenie spożycia jajek.

Substancje w nich występujące podtrzymują zdrowie oczu

W jajach zawarta jest luteina, która broni wzrok bezpośrednio przed pogorszeniem. Ostatnie badania naukowe poświadczają, że systematyczne spożycie jajek może stanowić prewencję zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Forskolin 2 w promocji:
Forskolin 2
297 zł 147 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 179 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyZdrowieZdrowe odżywianie