Co przyspiesza metabolizm?

Co przyspiesza metabolizm?

Redakcja

2016-11-20

brak komentarzy

Tłusta ryba, pieczony drób czy imbirowe ciastka - mimo iż posiadają w swoim składzie wiele kalorii - potęgują przemianę materii i będą sprzymierzeńcem w pozbyciu się paru kilogramów! Co poniektóre dania z uznaniem zastępują drogie specyfiki, których rolą jest przypieszenie przemiany. Zobacz, jak uzupełnić jadłospis, by polepszyć przemianę i skontroluj, co przyspiesza metabolizm.

Odchudzanie: pieprz i papryka polepszają przemianę materii

Zioła o ostrym smaku umieją przyśpieszyć przemianę aż o 10 proc. To szczególnie sporo, biorąc pod uwagę, iż przeciętna kobieta prowadząca spokojny tryb życia zużywa ok. 1800 kcal, tych 10 proc. to 180 kcal. Co to oznacza? Jeśli zjemy makaron z sosem przyprawionym ostrą papryką oraz kanapki posmarowane musztardą, możemy pozwolić sobie w dodatku na trzy kostki czekolady albo niewielki wafelek.

Zrzucanie nadwagi: imbir pobudza redukowanie tkanki tłuszczowej

Japończycy od długiego czasu wiedzą, iż te same cechy wyszczuplające jak ostry pieprz posiada imbir. Zaliczany jest do składników rozgrzewających oraz przyśpieszających przemianę. Niewielkie, kruche ciastka z odrobiną imbiru uważane są za doskonały deser dla kobiet dbających o linię. Badacze wyizolowali jeden ze składników imbiru, gingerol, który przyśpiesza redukcję tłuszczu zmagazynowanego na brzuchu i w organach wewnętrznych. Co istotne, z całą pewnością taki typ warstwy tłuszczu jest w szczególności szkodliwy dla naszego organizmu. Wobec tego w licznych laboratoriach farmaceutycznych starano się wypreparować gingerol. Zadanie okazało się szczególnie niełatwe, gdyż funkcjonuje on najlepiej wyłącznie wówczas, gdy towarzyszą mu inne elementy występujące w imbirze. Wobec tego konsumowanie pokarmów suto doprawionych imbirem jest efektywniejsze niż łykanie kapsułek.

Odchudzanie: kwasy tłuszczowe omega potęgują metabolizm

W latach 60. na zjeździe bariatrów, specjalistów ds. żywienia czy też kardiologów poświęconym dietom wyszczuplającym wybuchł skandal. Jego bohaterem był lekarz, który pokazał rezultaty własnych analiz nad oddziaływaniem tłuszczu na zdrowie. Twierdził, iż co poniektóre typy tłuszczów, na przykład będących w rybach, nie jedynie służą układowi krwionośnemu, ale również potęgują redukowanie tłuszczowej. Jego pojawienie się wywołało oburzenie; do tamtej pory sądzono niejako, iż każdy typ tłuszczu zjadany w zbyt dużej ilości szkodzi samopoczuciu oraz sylwetce. Natomiast analizy wykonane na grupie 100 studentów dowiodły błędność owego poglądu. Udokumentowano to w prosty sposób. Wszyscy młodzi ludzie dostawali na dzień tę samą zawartość kalorii, ale połowa z nich spożywała tłuste ryby, pozostali – tłuste mięsa. Pierwsza grupa po 3 miesiącach tej diety utraciła wagę ok. 1 kg, w czasie gdy druga grupa żywiona mięsem przytyła 2 kg. Po bliższym przyjrzeniu się składnikom diety udało się sformułować, co przyśpiesza redukowanie tłuszczowej. Chodzi o kwasy tłuszczowe z rodziny omega. Dużo lat upłynęło od opisanego zjazdu, zanim specjaliści ds. żywienia oraz lekarze na całym świecie uznali, iż tłuszcze występujące w rybach z zimnych mórz (dziki łosoś, halibut, tuńczyk, sardynka, śledź) oraz niektóre rośliny (siemię lniane, awokado) stymulują enzymy rozkładające złogi tkanki tłuszczowej w warstwach podskórnych, także w naczyniach krwionośnych. Taki najlepszy typ tłuszczów nazywanych omega-3, -6 i -9 wpływa także na układ nerwowy, cerę, włosy. Więc jedząc ryby czy sałatki z awokado, możemy zyskać szczupłą figurę, spowolnić tworzenie się niedoskonałości, a również umocnić włosy.

Ostatnio dokonane zakupy:
pan Marcin z Warszawy 8 sekund temu.
Zamów Dr Farin w promocji:
Dr Farin
297 zł 147 zł
za opakowanie
Ocena 4/5 na podstawie 189 głosów.

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietyOdchudzanieZdrowe odżywianie